Het aantal huurwoningen in handen van particulieren is de afgelopen tien jaar met ruim 40% gestegen. Ruim een miljoen huurwoningen zijn inmiddels in handen van beleggers, van wie 400 duizend particulieren.
Dat blijkt uit een analyse die BNR Nieuwsradio maakte op basis van cijfers van het CBS en gesprekken met onder meer de Woonbond en de Vereniging Eigen Huis. Volgens Vastgoedbelang, de vereniging van kleine vastgoedbeleggers, is het een goede ontwikkeling dat steeds meer particulieren hun geld in huurwoningen beleggen. Voorzitter Jan Kamminga merkt het ook aan het aantal aanmeldingen bij zijn vereniging. ‘We hebben vijfduizend leden en dat groeit, want mensen hebben toch wel wat problemen. De telefoon van onze juridische adviesdienst die mensen helpt bij het oplossen van die problemen staat roodgloeiend.’
Meer rendement, meer gedoe
Want hoe gunstig het rendement op zo’n belegging ook kan zijn, Kamminga waarschuwt dat een woning ook de nodige mankementen met zich meebrengt, waar je als verhuurder iets aan moet doen. Om nog maar niet te spreken van de bijkomende administratie. Hij somt op: ‘Het woningwaarderingsstelsel, de puntentelling, de verhuurderheffing, de huurcommissie; het is voor particulieren wel heel moeilijk. Als je aandelen of obligaties koopt, heb je waarschijnlijk minder rendement, maar ook veel minder gedoe.’
Een huurwoning als particuliere belegging brengt ook problemen met zich mee. Het is volgens Kamminga vooral de lage rente die veel mensen ertoe verleidt hun geld in vastgoed te beleggen. Hij onderscheidt drie categorieën vastgoedbezitters: heel rijke families die op professionele wijze beleggen, de traditionele vastgoedbeleggers zoals ondernemers die hun geld stallen in tien tot vijfentwintig huizen én de groep die een huis koopt voor een studerend kind, om vervolgens te ervaren hoe lucratief dat kan zijn.
Stimuleren
De concurrentie op de woningmarkt is moordend en dat wordt er met de groeiende groep particuliere beleggers niet minder op, erkent Kamminga. Toch kan deze categorie woningbezitters volgens hem ook bijdragen aan een groter aanbod van huurwoningen, juist in de sector met een huur tussen € 650 en € 800. De overheid zou deze particuliere beleggingen in vastgoed dan ook moeten stimuleren, meent hij, ‘Zorg ervoor dat die mensen worden verleid om te gaan investeren.’ (bron: FD)