Branches in de portefeuille van Woon-Winkel Fonds

18 mei 2015

Nog geen 5% winkelruimte weg door internet

Het effect van internet op Nederlandse winkellocaties lijkt mee te vallen. Online aankopen leiden waarschijnlijk tot een daling van het aantal retail m² met 3,3% in de komende vijf jaar.

Dat heeft Locatus becijferd. De kwetsbaarste winkels, zoals boekhandels, reisbureaus, elektronica- en witgoedzaken, verliezen de komende vijf jaar weliswaar 20% van hun omzet en een evenredig aantal m², maar deze groep gebruikt maar 851.000 m² van de in totaal € 27,9 miljoen vierkante meter winkelruimte.

Daartegenover staat € 7,2 miljoen vierkante meter van retailers die geen effect ondervinden van internet, zoals bakkers, slagers, benzinestations en autowasserettes. In nog eens € 16,4 miljoen vierkante meter huizen winkelbedrijven die volgens Locatus beperkt last hebben van internet, zoals tuincentra, meubelzaken, fietsenhandelaren en apotheken. Zij derven 2,5% omzet. Nog eens € 3,4 miljoen vierkante meter is in gebruik bij retailers die 10% van hun omzet verliezen. Zij hebben volgens Locatus in een gemiddelde mate last van internet. Het gaat om onder meer mode- en schoenenzaken, makelaars en verzekeringsagenten.

Gemeten naar verkooppunten is de categorie die geen effect ondervindt van internet met 121.180 (59%) het grootst. De categorie met veel effect is het kleinst, met 10.669 verkooppunten (5%). (Bron: Vastgoedmarkt)  

Branches in de portefeuille van Woon-Winkel Fonds

In de gesprekken met Participanten heeft de Beheerder gemerkt dat de grote winkelleegstand op A1 locaties erg leeft bij de Participanten. Gelukkig kan de Beheerder deze Participanten geruststellen, omdat Woon-Winkel Fonds weinig van dit soort winkels heeft. De Beheerder kijkt al een aantal jaar kritisch naar de ontwikkelingen van de winkelmarkt. Bij het invullen van de leegstand zorgt de Beheerder ervoor dat de nieuwe huurders niet in de ‘zwakkere branches’ vallen.

Voor uw informatie treft u hieronder de portefeuille van Woon-Winkel Fonds:

  • Perifere Detailhandel Vestigingen (PDV) 23.439 m². In deze categorie vallen de bouwmarkten en woningboulevards.
  • Supermarkten, 9.480 m²
  • Detailhandel, 5.895 m²
  • Wijkwinkelcentra, 2.603 m² (exclusief de supermarkten in deze wijkwinkelcentra)

Detailhandel

In onderstaande tabel is het segment detailhandel opgesplitst (in m²) in categorieën om te laten zien dat de branches die het in de huidige markt moeilijk hebben slechts een klein deel van de portefeuille bevatten.

De branches hebben we als volgt ingedeeld:

  • Dienstverlening, 1.718 m²
  • Kleding, 672 m²
  • Drogist, 550 m²
  • Horeca, 682 m²
  • Overig, 610 m²

Gerelateerde berichten