Retailers moeten hun omzetgegevens gaan delen met verhuurders. Deze langgekoesterde wens van vastgoedpartijen krijgt steun uit opmerkelijk hoek. Jan Meerman, directeur van branchevereniging Inretail, pleit in een gesprek met het FD voor meer transparantie vanuit winkeliers. ‘Als een retailer al tien jaar niet meer in zijn formule investeert en de omzetten dalen, zoals bij V&D, moet een vastgoedeigenaar daar wat van kunnen zeggen.’
Veel winkeliers zijn hartgrondig tegenstander van het delen van omzetgegevens. Het gebeurt dan ook nog nauwelijks. Ze vrezen dat vastgoedpartijen misbruik zullen maken van de informatie en zich gaan bemoeien met de bedrijfsvoering. ‘Wij runnen een winkel op de manier die wij goed vinden. Daar heeft een verhuurder niets mee te maken,’ zegt Jildau Schuilenburg, secretaris vestigingszaken van Detailhandel Nederland.
Verloedering bestrijden
‘Het onderling wantrouwen tussen retailers en vastgoedpartijen is groot, ook onder mijn achterban. Maar die houding is niet meer anno 2015’, zegt Meerman, die met Inretail zo’n 16.000 winkels in de woon-, mode-, schoenen en sportbranche vertegenwoordigt.
Vastgoedpartijen willen naar eigen zeggen inzicht in de omzetgegevens van winkeliers om bij te kunnen dragen aan hun succes. ‘Op het moment dat de omzet daalt, kan je met elkaar in gesprek gaan over de oorzaak en daar tijdig op inspelen’ zegt Frank van Blokland, directeur van de Vereniging van Institutionele Vastgoedbeleggers. ‘Een verhuurder kan dan bijvoorbeeld een bijdrage leveren door te investeren in een pand dat moderner en frisser oogt.’ Door samen te werken moeten winkelgebieden, waarvan er veel kampen met oplopende leegstand en verloedering, aantrekkelijk blijven, stellen zowel Van Blokland als Meerman. (bron FD)